August
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», instituție subordonată Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Primaria Baia Sprie vă invită să vizionați expoziția de pictură „Camera densă“ a renumitului artist Mircea Bochiș.
Mircea Bochiș este un pilon al mișcării artistice băimărene, contribuind semnificativ la organizarea taberelor de sculptură naționale și internaționale, precum și la fondarea primului muzeu important de artă contemporană din Baia Mare – Muzeul Florean.
Poetul Ion Iuga îl descrie pe Mircea Bochiș ca fiind un „artist lucid cu o privire malițioasă la toate experimentele plastice, de la suprarealism la cele post-impresioniste, preia și validează unele date topindu-le în aerul subtil, care se lasă descifrat în forța imaginii, a concreteței și picturalității ei, sporind tocmai prin asta valențele picturii sale.” Mircea Bochiș este singurul artist plastic român căruia prestigioasa editură franceză „L’Harmattan” i-a dedicat un album.
Expoziția „Camera densă“ poate fi vizitată în perioada 01.08.2024 - 15.09.2024, în sala de expoziții temporare a muzeului nostru, din strada 1 Mai, numărul 8, Baia Mare.
Vă așteptăm cu drag!
August
În perioada 2 – 4 august 2024 sunteți invitați la cea de a doua ediție a Endurocrossului Maramureșului, în comuna Băiuț. Acestă competiție off – road adună la start atât sportivi profesioniști cât și amatori. Traseul spectaculos din Strâmbu – Băiuț este pregătit pentru clasele: moto, ATV și quad. Cei 120 de concurenți înscriși vor participa la probe de îndemânare concepute pe trasee diferite, în funcție de clasă, categorie de vârstă și nivel de dificultate.
Sportivii participanți la Endurocrossul Maramureșului promit un spectacol unic, plin de suspans și adrenalină, iar publicul pasionat de acest sport este așteptat în număr mare.
Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici: https://hardenduromaramures.ro.
August
Cea de a cincea ediție a evenimentului sportiv ”Mogoșa Everesting” adună la start pasionați de alergare montantă și iubitori de munte din toată țara. Acesta începe în data de 3 august 2024, iar participanții au la dispoziție 24 de ore pentru a urca și coborî Pârtia Mogoșa de 18 ori.
Competiția este inspirată de conceptul global de ”everesting” și reprezintă o provocare de rezistență și perseverență, care presupune urcarea și coborârea unei pante până la însumarea a 8848 de metri, atingându-se astfel, în mod simbolic, altitudinea Vârfului Everest.
Detalii suplimentare despre eveniment găsiți aici: https://mogosaeveresting.ro.
August
În perioada 3 - 4 august 2024, fiii satului sunt invitați să participe la evenimentul „Vin cu drag la mine-n sat – 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Gârdani”, care se va desfășura în curtea Castelului Blomberg din localitate.
Acest eveniment reprezintă un bun motiv de reîntoarcere în satul natal, în număr tot mai mare, a celor plecați în străinătate sau în alte colțuri ale țării, pentru a vizita locurile copilăriei.
Programul manifestărilor cuprinde o sesiune de comunicări științifice, un spectacol de teatru de păpuși, activități sportive, vernisajele unei expoziții de fotografii și a unei expoziții etnografice, un concert de muzică, o lansare de carte, realizată special pentru acest eveniment – 600 de ani de la prima atestare documentară a localității Gârdani.
August
Mult așteptata vacanță mare a sosit! Iar lectura rămâne una dintre activitățile preferate ale copiilor, pe perioada verii. Astfel, bibliotecarii Secției Copii din cadrul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare – instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Maramureș – au gândit activități creative, distractive și educative pentru cei mici.
Așadar, invităm toți copiii, în data de 6 august 2024, începând cu ora 11:00, să se bucure de magia covorului povestitor, care reprezintă o manieră modernă de a spune povești, fiind o alternativă la carte, care induce copilului plăcerea de a citi. De asemenea, bucuria lecturii va putea fi experimentată și cu ajutorul cărții interactive, un tip foarte atractiv de carte, care invită la dialog, interacțiune, și povestire.
Vacanță plăcută tuturor!
August
În perioada 10 - 11 august 2024, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș – instituții subordonate Consiliului Județean Maramureș organizează Târgul de Sfânta Maria – Dorul Pâinii de Acasă împreună cu Asociația Rădăcinilor Străbune și Școala Rădăcinilor Străbune.
Pentru acest eveniment, meșterii populari au pregătit zadii, gătii, mânecări, opinci, straițe, zgărdane, brățări, toate autentice. Nu vor lipsit nici obiectele de decor din lemn, lut, argint și ceramică, precum și obiecte de uz casnic. Iar producători tradiționali vor oferii publicului zacuscă, murături, dulcețuri și siropuri și prăjituri.
Ulițele ”Satului din deal” se vor umple de miros de pâine proaspătă, pentru că niște găzdoaie autentice vor frământa și vor coace pâine de casă într-un cuptor tradițional. De asemenea, se vor organiza celebrele demonstrații ale meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și concerte de pricesne.
Mai multe datalii găsiți aici: https://www.facebook.com/events/791327999860439/?ref=newsfeed&locale=ro_RO
Vă așteptăm cu drag!
August
Evenimentul ”Acasă la Rogoz” este o sărbătoare a bucuriei și reîntregirii, care unește comunitatea în cadrul Muzeului Etnografic Rogoz. Acesta se va desfășura în ziua de ”Sfântă Mărie Mare”, 15 august 2024, în curtea Casei Muzeu din Rogoz, acolo unde sufletul se întoarce mereu acasă, unde sunt țesute primele firele ale dorului. În cadrul manifestării va fi proiectat un film ce are în prim plan viața omului din sat și, bineînțeles, nu vor lipsi jocul și voia bună, meșterii populari și producătorii tradiționali.
Mai multe detalii găsiți aici: https://www.facebook.com/events/477033651713826/?ref=newsfeed
Vă așteptăm cu drag!
August
Hramul Mănăstirii Sfânta Ana Rohia adună întreaga Țară a Lăpușului, fiind centrul polarizator al creștinătății în ziua de 15 august. Cu mic, cu mare, în haine de sărbătoare, în port popular lăpușan, comunitatea se adună sus pe dealul Rohiei pentru Sărbătoarea ”Adormirea Maicii Domnului”.
Vă așteptăm cu drag!
August
Ca în fiecare an, în data de 15 august, celebrăm Hramul Mănăstirii ”Adormirea Maicii Domnului” din Moisei. De-a lungul timpului, această mănăstire a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși, în special de ”Sfântă Mărie Mare”.
Vă așteptăm cu drag!
August
Joi, 15 august 2024, începând cu ora 19.00, Teatrul ARARAT Baia Mare vă pregătește o infuzie de activități culturale în cadrul celei de a opta ediții a Festivalului de Arte ”Repere, Mituri, Identități”. Astfel, în decorul idilic și pitoresc oferit de Muzeul Satului Baia Mare, într-o atmosferă presărată cu momente muzicale și poetice, vă invităm să participați la vernisajul expoziției colective a Asociației Artiștilor Plastici Maramureș ”Alexandru Sainelic”, precum și la un spectacol inedit de modă, unde veți putea admira piese de vestimentație pictate manual, într-o notă marină, de artista Dora Sălăjan.
Și pentru că acest festival a căpătat numele generic de ”Seri de Teatru la Muzeu”, momentul culminant al primei zile de festival va fi spectacolul ”Războaiele Bărbatului” de Evghenii Grișcoveț, în regia Laurei Moldovan, produs de Teatrul Național Târgu Mureș, în interpretarea explozivă și captivantă a actorului Ion Vântu.
Mai multe detalii găsiți aici.
Vă așteptăm cu drag!
August
În perioada 17 – 18 august 2024, toți moiseienii sunt invitați să participe la sărbătoarea comunei lor. "Zilele Moiseiului" reprezintă un bun prilej pentru fiii satului de a petrece timp de calitate împreună, de a se bucura de bucate tradiționale și spectacole de muzică și dans. Copiii vor avea la dispoziție un spațiu de joacă, special amenajat, unde vor putea gusta din plin aventurile vacanței de vară.
Vă așteptăm cu drag!
August
Sunteți invitați la cea de a 12-a ediție a Festivalului Concurs ”Floare de Colț” în perioada 17 – 18 august 2024, care va avea loc în Parcul ”Grădina Morii”. Acest eveniment reunește interpreți reprezentativi ai muzicii folk din România, precum și un număr impresionant de iubitori ai acestui gen muzical. Scena festivalului a devenit o rampă de lansare pentru tinerele talente care participă la concurs, dar și un loc preferat de artiștii consacrați.
Vă așteptăm cu drag!
August
Mult așteptata vacanță mare a sosit! Iar lectura rămâne una dintre activitățile preferate ale copiilor, pe perioada verii. Astfel, bibliotecarii Secției Copii din cadrul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare – instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Maramureș – au gândit activități creative, distractive și educative pentru cei mici.
Așadar, invităm toți copiii, în data de 20 august 2024, începând cu ora 11:00, să se bucure de magia covorului povestitor, care reprezintă o manieră modernă de a spune povești, fiind o alternativă la carte, care induce copilului plăcerea de a citi. De asemenea, bucuria lecturii va putea fi experimentată și cu ajutorul cărții interactive, un tip foarte atractiv de carte, care invită la dialog, interacțiune, și povestire.
Vacanță plăcută tuturor!
August
Din anul 2014, în fiecare vară, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare – instituție subordonată Consiliului Județean Maramureș – organizează tabere de știință aplicată, în care astronomia și majoritatea celorlalte științe se întâlnesc și se joacă împreună, povestesc, se laudă cu ce mai este nou, experimentează și visează împreună.
Dacă ai între 6 - 15 ani, te așteptăm în perioada 20 – 31 august 2024, în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, la un curs intensiv de știință și distracție la finalul căruia participanții primesc diplome și își continuă vacanța purtând noul bagaj de cunoștințe și amintiri plăcute de tabără!
În 2024, Tabăra de Științe este mai captivantă, deoarece va fi organizată într-un spațiu dedicat, din proximitatea expoziției în aer liber ”Sistemul Solar”, expoziție 3D unică în România, ce beneficiază și de un amfiteatru generos pentru povești orbitale.
Te invităm să te alături și să crești alături de noi, în tabăra de vară de la planetariu, să îți faci prieteni și să te joci cu instrumentele științifice pe care muzeologul Andrei Avram și ceilalți muzeografii ai planetariului le vor pune la dispoziție. Pentru întrebări, lămuriri și înscrieri: 004 0362 401 921.
Vă așteptăm cu drag!
August
În această vacanță de vară, respectiv, în zilele de 20, 22, 27 și 29 august 2024, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – instituție subordonată Consiliului Județean Maramureș, organizează ateliere de vacanță pentru copii.
Aceste ateliere cu tâlc și cu folos se vor desfășura în intervalul orar 09:00 – 11:00, iar copiii vor învață, asemenea unor mici exploratori, cum să facă înregistrări într-un carnet de călătorie despre lucrurile pe care le observă în jur, prin scris și desen. Carnetul de călătorie este o unealtă minunată care îi ajută să nu uite experiențele frumoase, locurile interesante, muzeele și expozițiile, prieteniile, micile minuni naturale pe care le întâlnim mereu, atunci când călătorim. Atelierele se desfășoară în 2 etape: un atelier de instruire, cu exerciții și provocări, la Bastionul Măcelarilor și un atelier de explorare a expozițiilor din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Prețul unui bilet este de 5 lei.
Vă așteptăm cu drag!
August
Vineri, 23 august 2024, începând cu ora 19.00, Teatrul ARARAT Baia Mare vă pregătește o nouă seară de activități culturale în cadrul celei de a opta ediții a Festivalului de Arte ”Repere, Mituri, Identități”. Astfel, vă invităm la cea de-a doua zi de festival, în satul în care ne retrăim copilăria și ne lăsăm dorul de casă să ne cuprindă întreaga ființă - Muzeul Satului Baia Mare. De această dată, lucrările artistului Lucian Dobârtă vor forma un melanj fabulos și fermecător cu recitalul de muzică clasică susținut de absolvenții Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima”.
Ultima ”Seară de Teatru la Muzeu” este un bun prilej de a-l comemora pe mare umorist, jurnalist și dramaturg, Cornel Udrea. Așadar, după prezentarea unor cărți in memoriam Cornel Udrea, va fi pus în scenă spectacolul ”Viața ca o paradă ... Doamna cu principii”, în regia lui Claudiu Pintican, produs de Teatrul ARARAT Baia Mare, în interpretarea actorilor Wanda Tamaș și Claudiu Pintican. Mai multe detalii găsiți aici.
Vă așteptăm cu drag!
August
Pentru trei zile, 23 – 25 august 2024, Municipiul Sighetu Marmației devine o fermecătoare scenă de teatru, împânzită de domni și domnițe, cavaleri, trubaduri și bufoni. Acesta este Festivalul Medieval ”Eternul Maramureș”, devenit deja o atracție culturală atât pentru localnici cât și pentru turiști. Muzica rock este vedeta principală a acestui eveniment, însă participanții vor avea parte și de piese de teatru și de o prezentare detaliată a unei bogate colecții de arme medievale.
Vă așteptăm cu drag!
August
Sâmbătă, 24 august 2024, Primăria Comunei Groșii Țibleșului invită toți fiii satului atât din țară cât și din diaspora la celebrarea celor 430 de ani de atestare documentară a localității lor. Evenimentul se va desfășura la căminul cultural, iar Ansamblul Groșii Țibleșului va asigura buna dispoziție a evenimentului, cu dansuri și cântece specifice zonei.
Vă așteptăm cu drag!
August
Cu mult entuziasm oferim maramureșenilor de pretutindeni privilegiul de a se bucura de o nouă ediție a evenimentului ”Stradivarius la Castel”, care oferă o experiență culturală de înaltă ținută artistică, într-o locație aristocrată, Castelul Teleki din Coltău.
Acest concert excepțional se va desfășura duminică, 25 august 2024, începând cu ora 18.00, la inițiativa Fundației Culturale Euroart, care îi aduce în fața publicului pe renumiții artiști internaționali Răzvan și Andreea Stoica, acompaniați de orchestra ”Kamerata Stradivarius”.
Vă așteptăm cu drag într-un univers plin de istorie și eleganță, care oferă un farmec aparte evenimentului, împletind poveștile sale romantice cu fascinantele arii de muzică clasică. Astfel, Răzvan Stoica, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, și sora sa, Andreea Stoica, o pianistă de excepție, alături de ”Kamerata Stradivarius”, vă vor oferi un repertoriu variat și captivant, îmbinând lucrări clasice consacrate cu interpretări moderne și inovative. un repertoriu variat și captivant.
Biletele pentru acest eveniment unic sunt disponibile online și pot fi achiziționate de aici.
August
Parohia ortodoxă ”Sfântul Ierarh Nicolae” invită toți credincioșii la hramul bisericii, un popas duhovnicesc în miezul verii. Slujba religioasă va fi săvârșită cu deosebită solemnitate de un sobor de preoți, duminică 25 august 2024.
Vă așteptăm cu drag!
August
Duminică, 25 august 2024, începând cu ora 16.00, sunteți invitați de chizeși din Finteușu Mare la ”Claca Danțului”, care va avea loc în Muzeul Satului Baia Mare. Evenimentul readuce în atenția publicului tradiția dansului duminical, la care participa întreaga suflare a satelor din Maramureș, în mod special în perioada verii.
”Mersul în clacă” este un obicei care datează din Evul Mediu și reprezenta munca gratuită pe care țăranii erau obligați să o presteze în folosul boierilor. Azi, claca presupune ajutor colectiv reciproc, în special pentru activități agrare și se încheie cu cântec, dans și voie bună.
Atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, Grupul Tradițional ”Horitoarele din Posta și Săpâia”, Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Ansamblul Folcloric ”Stejarul” din Finteușu Mare.
Pentru că această tradiție, ”Claca Danțului”, face parte din identitatea culturală a satului românesc, organizatorii vă propun și Colocviul ”Întoarcerea la Rădăcini”. Cele două evenimente fac parte din proiectul ”Cultură, Tradiție și Continuitate în Satul Românesc”.
Vă așteptăm cu drag!
August
Sâmbătă, 31 august 2024, vă invităm să luați parte la fenomenul ”Forza Zu”, care se va desfășura la Aeroportul Internațional Maramureș. Cea de a 11-a ediție a celui mai mare Festival al Hit-urilor Românești aduce pe scena sa atât artiști de talie națională cât și internațională, atrăgând astfel un public numeros și variat.
Artiștii Zu vor crea o atmosferă captivantă, oferind publicului nu doar un concert ci o experiență unică, o ”Forză Zu”, care are capacitatea de a uni mii de oameni prin muzică și dans.